Az Alkotó

MARTON LÁSZLÓ szobrászművész  (Tapolca, Zala vármegye, 1925. november 5. – Budapest, 2008. oktober 5. )

Marton László, Magyarország Érdemes- és Kíváló Művésze, háromszoros Munkácsy Mihály-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Kossuth-díjas Alkotó. Több város díszpolgári címét is kiérdemelte munkájával – Tapolca(1994), Hévíz(1996), Hévíz város aranykönyvébe mint díszpolgárt 1997-ben jegyezték be és Budapest(2008).
Másfél száz köztéri alkotása található országszerte, egyedül Budapesten is negyvennél több. Marton László a XX. századi magyar szobrászat egyik legjelentősebb alkotója volt.

Életpályája

Szobrásztehetsége kora ifjúságában megmutatkozott, holott a környezetében nem éltek művészemberek. A 15 éves szobrász csodagyerekről lelkesen írt még a korabeli sajtó is. Zala megye ösztöndíjával, Ferenczy Béni és Fülöp Elemér tanácsára már kora fiatalkorában Pestre ment tanulni, s már 1940-1946-ban a Magyar Iparművészeti Iskolán folytatott tanulmányokat, majd 1946-1952-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán is képezte magát. Mesterei Pátzay Pál és Ferenczy Béni
voltak, de e két szobrász mellett mesterének vallotta Bernáth Aurélt és Szőnyi Istvánt is.
Kora ifjúságától csak a szobrászatnak élt. Termékeny és sokat foglalkoztatott alkotó volt, akit mind hazai, mind nemzetközi szinten elismertek.
Halála után a budapesti Szent István Bazilikában búcsúztatta családja és tisztelői, majd Szigligeten helyezték örök nyugalomra. Mellszobrát a hévízi Deák téren, 2011-ben avatták fel, azóta a város galériája is Marton László nevét viseli.

Munkássága

Első közismert szobrát, a Pásztorfiút tizenhét évesen készítette.
Alkotásai kezdettől fogva a figurális szobrászat hagyományához kapcsolódnak. Korai munkái erőteljes, vaskos, élettől duzzadó alakok, a későbbiekben egyre inkább a kisplasztika stílusa felé hajló lágyabb, érzékletesebb és erőteljesen expresszív formában mintázott, példák erre a Nagy bánat című szobra 1977-ből (Veszprém), József Attila szobra 1980-ból (Budapest), s a híres Kiskirálylány szobor (1990), aminek eredeti kisplasztikája 1972-ben készült Évikéről, a Művész első házasságából született legidősebb lányáról.
Egyes rekonstrukciós munkái is egészen kiemelkedőek, művészi alázatról, mások művészetének megbecsüléséről szólnak, példa erre ifj. Vastagh György a háborúban teljesen elpusztult monumentális szobrának, a Görgey Artúr lovasszobornak (1998) az újraalkotása is a Budai várban. (E monumentális és lenyűgöző alkotást Marton 73 évesen készítette.)
Sok ismert magyar személyiséget is szoborba formázott, ezek a karakteres köztéri szobrai város- és országszerte jól ismertek és kedveltek. Talán a legismertebb szobra mégis a Kiskirálylány, ami nemcsak a budapesti Duna-parti Dunakorzón, de a Művész adományaként Tokióban, illetve a Művész szülővárosában, Tapolcán is ott üldögél papírkoronájával.
Művei megtalálhatók szerte az országban, a Magyar Nemzeti Galériában, és több más magyar közgyűjteményben is, ill. külföldön, többek között a walesi herceg és a japán császár gyűjteményében, de a világ számos más országában is öregbítette Magyarország hírnevét.

Marton László
Kossuth-díjas szobrászművész

Ars poetika:

„A művészetet egy ponton túl nem lehet elemezni, mert úgy járunk, mint amikor kezünkbe veszünk egy pillangót, hogy közelről vizsgáljuk meg, közben ujjaink között szétporlad a lepke szépsége. A művészetet magyarázni lehet, de megmagyarázni lehetetlen. Ahogy Goethe szerint is :

“A Művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

 

„A jó művészi produktum önmagáért beszél. sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni. Mindezt tudva, abban a reményben dolgozom, hogy Nekem is sikerül az utókorra egy pár jó munkámat hátrahagyni. Biztos vagyok abban, hogy az idő csak azt menti meg, aminek vonzó ereje van. Az olyan munka, ami taszít, az elveszik.” – írta ars poeticájában Marton László.

A Művész köztéri szobrai Budapesten (válogatás)

A Dunánál - József Attila költő szobra,
Marton László szobrászművész alkotása, 1980
Helyszín: Budapest, Kossuth tér, 1980.
(új helyszínen felállítva 2013, Kossuth tér - Dunapart)

A Kiskiralylány szobor a Duna-parton
Marton László Kossuth-díjas szobrászművész alkotása 1990 (1972)
Helyszín: Budapest, V. Vigadó tér, Dunakorzó

Liszt Ferenc zeneszerző szobra
Marton László szobrászművész alkotása, 1985
Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc tér

Mozart zeneszerző szobra
Marton László szobrászművész alkotása, 1963
Helyszin: Budapest, Magyar Állami Operaház

Szondy György várkapitány szobra
Marton László szobrászművész alkotása, 1955
Helyszín: Budapest, Kodály körönd

Bocskai dombormű - "Bocskai hajdui harcban a császári zsoldosokkal"
Marton László szobrászművész alkotása, 1953
Helyszín: Budapest, Hősök tere, Millenniumi Emlékmű

Görgey Artúr tábornok szobra ifj. Vastagh György, a háborúban teljesen elpusztult szobrának újraalkotása Marton László szobrászművész által, 1998
Helyszín: Budapest, Budai Vár, Fehérvári Rondella

Cantata profana - A kilenc csodaszarvas (részlet)
Marton László szobrászművész alkotása, 2001
Helyszín: Budapest, Királyhágó tér

Babits Mihály költő szobra
Marton László szobrászművész alkotása, 2008
Helyszín: Budapest, I.kerület, Vérmező