A Kiskirálylány
szobor története

A Kiskirálylányt, a Dunakorzó korlátján ücsörgő szobor eredeti, 50 cm-es kisplasztikáját 1972-ben készítette Marton László (1925-2008) Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész.
A művészt első házasságából született, legidősebb lánya ‘Évike’ ihlette meg, aki gyakran játszott királylány jelmezben, az Édesapja által készített újságpapír koronával a fején a Tabánban, és otthon is, a fürdőköpenyt palástnak képzelve.
Ez a kép indította Édesapját, a Művészt e kis szobor megalkotására.

Marton László műtermében
a nagy méretű Kiskirálylány
szobor alkotása közben, 1989

Így ír erről Marton László:
Első házasságomból született Évike, aki 5 éves korában, kiskirálylány jelmezben játszott a tabáni játszótéren. Ahogy ezt láttam, rögtön megvolt a téma. Kiskirálylány címen meg is mintáztam. Egy elegáns helyen, a Duna-korzón helyezték el. Budapest szimbóluma lett.” (részlet Marton László Életutam című önéletrajzi könyvéből.)

„A saját lányomról mintáztam – meséli Marton László a műtermében (2007) –, lehetett talán hatéves és a kertben játszott. Királylánynak öltözött: egy fürdőköpenyt terített a vállára, koronát tett a fejére. Sikerült elkapnom ezt a pillanatot és rögtön éreztem, hogy ez egy jól sikerült alkotás. Évekkel később a főváros egy szobrot kért tőlem. Azonnal a Kiskirálylányra gondoltam és szerencsére sikerült megtalálnunk neki azt a helyet, ahol jól érzi magát a szobor.

Évike portréja, 1972
Marton László szobrászművész alkotása

Ez a szobor később, Budapest város megrendelésére és nagyobb méretben 1989-ben készült el, és 1990-ben került a Dunakorzóra, ill. másodpéldánya még Tapolcára, a Művész szülővárosába. Ugyanezen szobor másolata áll még Japánban -a Művész adományaként-, a Tokyo Metropolitan Art Space kulturális központ koncertterme előtt is.

 

A nagyobb méretű szobor íly módon való elhelyezése akkoriban úttörőnek és egyedinek is számított itt Magyarországon. Azóta az évek során a fővárost elözönlötték a hasonló ötletre épülő, és a mai szóhasználattal un. “zsánerszobrok”, de akkoriban a rendszerváltás idején itt Budapesten e kis (életkép szerű) szobor felállítása, ide és ilyetén való elhelyezése, nagyon egyedi, merész és formabontóan új ötlet volt a Művész részéről. A nagykoronás, bájos Kiskirálylány azóta a helyiek és a turisták kedvencévé, és Budapest egyik szimbólumává is vált.  E szeretet is jelzi a szobor sikerét és az Alkotó tehetségét.

Kiskirálylány szobor részlet
Marton László szobrászművész alkotása 1990 (1972)

Kiskirálylány (50 cm bronz, kisplasztika), 1972.
Marton László, Kossuth-díjas szobrászművész alkotása